Érdekes hírekre lettünk figyelmesek. Az ember elsőre azt gondolná, hogy a Babaváró hitel adottságaiból egyértelműen adódik, hogy lakást vagy házat veszünk belőle. Hiszen nemsokára egy új kis taggal bővül a család, akinek új helyre van szükség. A hírek azonban kicsit másról szólnak. És ebből egyenesen kikövetkeztethető, hogy kik veszik fel a Babaváró hitelt. Tarts velünk!

Miért gondoltuk ezt?

Igazság szerint az állam célja is az, hogy a demográfiai rendszert elmozdítsák a jelenlegi helyzetéből. Mindenki tudja, hogy a társadalmunk (ahogy világ szinten is) öregszik. Ezért a cél, hogy sok új gyermek szülessen. Ezt pedig legkönnyebben pénzzel lehet motiválni.

Bár az állam a lakhatás kérdését gondolta ebben a témában kulcsmomentumnak, jelenleg úgy tűnik, hogy ez nem teljesen így van. És hogy ezt miért gondoljuk? Íme:

Érdekes adatok

Ami nem meglepő, hogy az ügyfelek átlagosan 9,7 millió forintot kaptak, vagyis szinte mindenki a maximális 10 millió forintot igényelte.

A bankok visszajelzései alapján emellett a babaváró – mivel önerőként beszámítható – olyan családok számára is elérhetővé teszi egyéb kölcsönök felvételét, akik korábban nem voltak hitelképesek.  Az igénylők mintegy negyede-ötöde mégis inkább a korábbi hitelek kiváltására veszi igénybe a babavárót. Jelentős számú ügyfélkört képviselnek azok is, akik lakáscélra fordítják a kölcsönt, 5-10 százalékuk pedig további lakáshitelt is fel szeretne még venni a Babaváró mellé.

Ez eddig még nem is lenne igazán meglepő… viszont…

Az is egyértelműen látszik ugyanakkor, hogy a babaváró hitel – egyelőre legalábbis – nem a szegényebb rétegeket segíti a gyermekvállalásban. Eddig ugyanis többségében az úgynevezett prémium banki ügyfelek – felsőfokú végzettséggel rendelkező, a pénzügyeikben tudatosabb, magasabb jövedelmű igénylők – kapták meg a kölcsönt.

Azaz gyaníthatólag olyan családok vették fel a Babaváró hitelt, akik egyébként is könnyedén vettek volna fel hitelt, de most kedvezőbb feltételekkel tehetik meg. És még az sem biztos, hogy a felvett összeget ingatlanra fordítják.

Ha Te még nem vetted fel, de szeretnéd, akkor keress meg minket! Mi segítünk a zökkenőmentes ügyintézésben.