Segítünk a döntésben! – K&H Bank által szponzorált tartalom.

Mi is a nagy kérdés, a nagy döntés előtt?

Megkaptad a diplomát vagy kezedben egy jól fizető szakma és ott állsz az élet kapujában. Nagy kérdés foglalkoztat; Kilépjek az önállóság útjára és fizessek albérletet, esetleg vegyek saját lakást hitelre vagy maradjak a jól megszokott családi fészekben még egy darabig?

„Mamahotel”; a kényelmes és olcsó megoldás némi kompromisszummal?

A „Mamahotel” kifejezés azokra a fiatalokra is vonatkozik, akik már befejezték tanulmányaikat, rendelkeznek önálló keresettel, de még otthon laknak. Ennek az oka a kényelem mellett a magas albérlet árak is lehetnek Ez a jelenség elég komoly probléma már Európában és vannak országok, ahol több millió „gyermek” (Angliában 1 millióra becsülik) él a szüleivel a 25. életévének betöltése után is. Ennek az a társadalmi és gazdasági következménye, hogy ők később lesznek munkavállalók és szülők is.

Nálunk ennek egészen más okai lehetnek, mint Európa más országaiban?

A K&H Bank által 1 éve készített „Ifjúsági Index” alapján minden második 19-29 éves él önállóan (pontosabban 47%) és a jelenleg szüleivel élők 23%-a tartja fontosnak a külön lakásba költözést. Ez azt jelenti, hogy a többség (picivel több, mint 50%) még mindig otthon lakik és nem is tervezi, hogy elköltözik. Ennek okai között van az is, hogy az albérletek és a lakásárak is elég magasan vannak és bár jelentős mértékben nőtt a munkabér egy átlagos fővárosi lakásba költözéshez komoly megtakarítás és/vagy „magas” jövedelem szükséges. És persze ott van a kényelem kérdése is, hiszen minden nap étel van az asztalon, tiszta a ruha és még a rezsit is meg lehet spórolni. Hogy az együtt élés jól működik-e az főleg annak a kérdése, hogy meddig működik jól a generációk eltérő „bioritmusa”. A K&H elemzése alapján azok a fiatalok, akik lakást terveznek vásárolni nagyrészt (71%) valamilyen mértékű hitelt terveznek hozzá felvenni. Az elmúlt egy évben azt tapasztaltuk, hogy az állami támogatások kibővítése a Babaváró kölcsönnel nagyban segíthette a fiatalok –már aki párkapcsolatban élt- lakásvásárlási szándékát, hiszen a Babaváró kölcsönöket jórészt lakáscélra fordították (zömében vásárlás, felújítás korszerűsítés)

Mi látszik a gyakorlatban a fiatalok lakáshitel érdeklődésében?

Kíváncsiak voltunk, hogy a lakáshitel összehasonlító oldalunk látogatói között vajon hogyan oszlik meg az életkor, ezért megnéztük, hogy 2019-ben több, mint 500.000 felhasználó életkor eloszlásában milyen arányt mutat az említett célcsoport aránya. – És nagyon meglepődtünk!

A mért időszakban 35,5% volt a teljes lakáshitel kalkulációkban a 18-34 év közötti életkor aránya! És ebben közel 25% volt a 18-24 év közötti látogatók aránya.

Örök dilemma: Albérlet vagy saját lakás?

Sajnos a „bölcsek köve” nincs a zsebünkben és számos oka lehet annak (földrajzi, jövedelmi, stb.), hogy kinek melyik az ideális. Az biztos, hogy albérlet mellett nehéz spórolni, de ha valaki 4-5 évet otthon tud maradni a családi fészekben, akkor számításaink szerint a törvényileg szükséges -20%- önerőt nem lehetetlen megspórolni. Ha albérletbe kényszerülünk (például fővárosba költözünk), akkor ez az idő akár 10 évig is eltarthat, mert a jövedelmünk nagy részét az albérlet kifizetésére fordítjuk. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy havi 75.000 Ft megtakarítással 5 év (60 hónap) után 4.500.000 Ft van a zsebünkben, hogy elinduljunk ingatlant keresni. Kis szülői segítséggel ezt az összeget meg lehet növelni, és sok esetben szülői segítség nélkül nem is menne a lakásvásárlás.

Ez az önerő egy 22.500.000 Ft összegű lakás megvásárlásához lehet elegendő, amely Budapest egyes kerületeiben panel, de az agglomerációban már tégla lakás, kisebb Pest megyei településeken akár családi ház megvásárlására is elegendő lehet. Persze minden banknak egyedi bírálata van, amely alapján dönt az ügyfele hitelképessége és a hitel nyújtása kapcsán.

Hitel kalkulátorunk segítségével nézzünk egy példát lakáshitelre;

  1. Ha a kiszemelt használt lakás ára tehát 22.500.000 Ft és 4.500.000 Ft önerővel rendelkezünk.
  2. A hitelösszeg 18.000.000 Ft
  3. A nettó jövedelmünk 325.000 Ft
  4. 20 évre tervezzük a hitel felvételét, hogy minél alacsonyabb legyen a törlesztő részlet
  5. Legyen minél biztonságosabb, hosszú a kamatperiódus,10 éves

A törlesztő részletben a kalkuláció alapján nagy, akár 20-30%-os különbség is lehet, de maradva a cikkünk elején említett K&H Banknál elég kedvezően, már akár 4,29% kamat mellet 111 846 Ft/hónap induló törlesztő részlet mellett meg tudjuk vásárolni a kiszemelt ingatlant.

Mivel ez csak egy példa és nem ajánlat*, így pontos kalkulációért, díjakért, akciókért érdemes felkeresni a K&H Bank lakáshitel kalkulátorát **., Ha további kérdésed van, akkor kérheted, hogy a bank hitelszakértői vegyék fel veled a telefonos kapcsolatot. Ők elmondják neked, hogy milyen kedvezményekkel csökkentheted a hiteled törlesztő részletét, előre megvizsgálják a hitelképességedet, hogy ne érjenek meglepetések és minden egyéb kérdésedet is megválaszolják. Továbbá segítenek neked időpontot foglalni a hozzád legközelebb lévő bankfiókba, hogy várakoznod se kelljen!

Nos, akkor albérlet vagy saját lakás lakáshitellel?

Ezt mindenkinek saját maga kell eldöntenie, de érdemes megfontolni, hogy egy átlagos budapesti panellakás albérletét akarjuk-e fizetni, vagy ebből az összegből inkább saját lakásban lakni.

 

Nagy Sándor

Szakmai vezető

www.hitel.hu

 

*Az összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a polgári törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra). Részletes tájékoztató itt található.

** K&H lakáshitel – THM: 3,2- 7,6% reprezentatív példa 5 éves kamatperiódus esetén: 5 millió forint összegű kölcsön esetén, 240 hónapos futamidővel (ami egyenlő a törlesztő részletek számával), munkabér-átutalási és vagyonbiztosítási kamatkedvezménnyel számított, 60 hónapra rögzített, éves 3,19% kamatláb mellett a havi törlesztő részlet 28 208 forint, a teljes visszafizetendő összeg 6 925 840 forint, a hiteldíj 1 925 840 forint, ebből a hiteldíjban foglalt díjak, költségek összege 155 920 forint, THM: 3,5%.
A hitelt a K&H bank nyújtja. A hitel fedezete ingatlanra bejegyzett önálló zálogjog, illetve elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.