Tényleg ez az egyik legjobb megoldás, ha hitelt szeretnénk? – Most kiderül mi ennek az oka! – Szponzorált tartalom.

2019 a rekordok éve lehet a folyósított személyi kölcsön összesített volumene alapján. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi lehet ennek az oka, ezért most megnézzük az online kalkulátorunk* felhasználói szokásait, majd 1-2 példán keresztül elemezzük egy népszerű szereplő, a Budapest Bank termékét.

Nagyobb összeg, kötöttségek nélkül, alacsonyabb kamaton?

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hitelfelvételi kedv és 2019-ben várhatóan már 500 milliárd forint felett lesz a folyósított új személyi kölcsönök összege éves szinten.

Ennek több oka lehet, de a legfontosabb az, hogy nőtt a vásárlói/fogyasztási kedv. A személyi kölcsön felvételénél annak szabad felhasználású jellege – tehát a bank nem határozza meg, hogy mire költi az összeget az ügyfele – okán sokan költik használtautó-vásárlásra, egyéb hitelek kiváltására (itt találkoztunk nagyobb összegű hitelkártya tartozás kifizetésével is), de sokan vesznek fel decemberben a megnövekedett karácsonyi kiadások finanszírozására „gyors” kölcsönt. Találkoztunk több olyan esettel, amikor – főleg vidéki településeken – akár egy kisebb értékű ingatlan, nyaraló, tanya megvásárlásához is személyi kölcsönt vettek fel. Szintén népszerű a lakásfelújítás is.

Az látszik, hogy a munkabérek növekedése és az alacsonyabb kamatkörnyezet a személyi kölcsön termékek árazására is kedvezően hatott, és a bankok a magasabb jövedelemmel rendelkező ügyfeleket alacsonyabb kamatajánlattal csábítják. Ezt a Budapest Banknál is tapasztalhatjuk.

Személyi kölcsönből autó vásárlás? Náluk marad a törzskönyv!

Korábban az volt tapasztalható, hogy az autóhitelek jelenősen olcsóbbak voltak a személyi kölcsönöknél, de most jól látszik, hogy egy 3.000.000 Ft összegű autó megvásárlásához akár személyi kölcsönt is érdemes felvenni. Megnéztük egy nagy, autó- és termelőeszköz-finanszírozással foglalkozó pénzintézet kalkulátorát és összehasonlítottuk a Budapest Bank ajánlatával. A gyors kalkuláció alapján* elmondható, hogy amellett, hogy autófinanszírozó pénzintézet önerőt is kér (tehát ez a hitelösszeg csak egy nagyobb értékű gépjárműnél lehetséges), a törlesztő részletben a különbség több, mint 8.000 Ft/hó a Budapest Bank javára, és az is fontos előny lehet, hogy a Budapest Bank személyi kölcsöne esetén* nem kell leadni fedezetként a törzskönyvet és bármikor eladható a bank engedélye nélkül is az autó.

Hétvégi ház, telek vásárlás személyi kölcsönből?

A személyi kölcsönök fedezete általában a jövedelem, amely alapján (a pénzintézetek nyilván figyelembe vesznek még egyéb paramétereket, mint a munkaviszony, meglévő hitelek, életkor stb.) elmondható, hogy egy kisebb összegű ingatlan megvásárlásához is érdemes lehet Budapest Bank „Prémium” személyi kölcsönt felvenni*. Így mentesülünk azoktól a procedúráktól – ilyen például az értékbecslés, közjegyzői okirat, jelzálog bejegyzés – , amelyek egyrészt költséggel járnak, másrészt hozzájárulnak, hogy hosszabb és körülményesebb a hitelfelvétel. És mivel a személyi kölcsönök is lehetnek akár már 7-10 éves futamidejűek, így a – korábbinál – alacsonyabb kamatokkal előnyös választás lehet. Mindazonáltal a személyi kölcsön önerőként történő felhasználását nem javasoljuk ingatlan vásárláshoz, bár a törvény nem tiltja és előforduló gyakorlat.

 

Nagy Sándor

Szakma vezető

www.hitel.hu

 

*Az összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a polgári törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra). Részletes tájékoztató itt található. *Az összehasonlítás eredményeként megjelenített pénzügyi termékekre vonatkozó adatok és termékinformációk önmagukban nem minősülnek a polgári törvénykönyv szerinti ajánlatnak. A kalkulátor alkalmazásával készített összehasonlító táblázatban szereplő egyes piaci termék adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget egyik fél részére sem jelentenek (így különösen: a pénzintézet sem köteles kölcsönnyújtásra). Részletes tájékoztató itt található. A bank a kondíciói a 2019.12.31.-ig befogadott igénylésekre vonatkoznak.