Ahogy várható volt 2019.04.01-én a Parlamentben megszavazták a Családvédelmi Akciótervet. A számos érdekességet tartogató törvénycsomag ékköve a Babaváró 10 millió forint. Érthető, hiszen fedezet nélkül kaphatunk meg akár 10 millió forintot állami kezességvállalás mellett, ráadásul szabad felhasználásra. De ennél sokkal többet kell tudni, hogy felelősen tudj dönteni. Erre az 5+1 pontra figyelj oda!

1: Az alapok

2019 július elseje és 2021 december 31-e között köthetsz ilyen szerződést. Melynek a legfontosabb tulajdonsága, hogy szabadfelhasználású, és nem kell hozzá ingatlan fedezet.

2: A hitel összege

Kimondottan magas, hiszen szinte mindenki csak Babaváró 10 millió forintként emlegeti. És való igaz, akár 10 millió forintot is kaphatunk. De nem feltétlen kell ekkora összeget felvennünk, akár kevesebbet is felvehetünk. Legfeljebb 20 évre úgy, hogy a havi törlesztésünk nem haladhatja meg az 50 ezer forintot.

3: Ki veheti fel?

Olyan házaspárok hölgy tagja igényelheti, aki betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41.-et. A házaspár egyik tagja legalább 3 éve TB jogosult, vagy felsőoktatási tanulmányokat folytat. Illetve legalább egyiküknek ez kell legyen az első házassága. Viszont a hitelintézetek saját általános belső szabályaik szerint minősíthetik hitelképesnek az igénylőket.

4: A hitel lehet állami támogatás is

Ehhez mindössze arra van szükség, hogy a hitelfelvételt követően megszülessen (vagy fogadjunk örökbe) a harmadik gyermek. Ilyenkor ugyanis megszűnik a tartozás. Már a második gyermek után is a tartozásunk 30%-át elengedik.

5: Hitel részletek

Jó hír, hogy a hitelkérelmet benyújtását követően a bankoknak 10 napon belül el kell bírálniuk, hogy folyósítják-e a hitelt. Sőt, a pénzintézetek nem számíthatnak fel díjat az elbírálásért, a folyósításért, és az előtörlesztésért sem. A hitel kamatmentes, az állam vállalja a felelősséget.

+1: Amikor mégis kell kamatot fizetni

Ha a szerződéstől számított 5 éven belül nem születik meg az első baba (örökbefogadás is számít), akkor a szerződés megszűnik. Egy összegben vissza kell fizetni az eddig igénybe vett kamattámogatást (5%). A hitelünk kamata megnő, a jelenlegi hozamkörnyezet alapján 8%-ra.

Nagyjából ezek a legfontosabb tények, amelyeket tudnod kell. Külön felhívjuk a figyelmedet a +1-es pontra. Hogy biztos lehess a dolgodban, keress fel minket! Teljeskörűen tájékoztatunk, minden részletre pontosan odafigyelve.