Az ember már hajlamos azt hinni, hogy mindent tud a Babaváró hitelről. És akkor valaki felvet egy kérdést, és rá kell jönni, hogy mégsem minden annyira egyértelmű, mint gondoltuk. Kell-e az ügyfélnek kezességvállalási díjat fizetnie babaváró hitel esetén a gyermekek születése utáni 3 évben, a hitel törlesztés szüneteltetése alatt? Járjunk utána!

Az egyik nagy előny

Azt sokan tudjuk, hogy a Babváró hitel kimondottan igazodik az esetleges anyagi nehézségekhez. Ennek eredménye, hogy amint megszületik a baba a családba, akkor 3 évig egyáltalán nem kell törleszteni a bank felé. És innen lesz érdekes a történet: Több banknál ugyanis úgy tájékoztatták az igénylőket, hogy a kezességvállalási díjat (0,5 százalék) akkor is fizetni kell, ha a törlesztés szüneteltetve van.

Vajon mi van a rendeletben?

Vizsgáljuk meg, hogy mit mond a Babaváró hitel rendelet a kezességvállalási díj fizetésével kapcsolatban:

  • a kezességvállalási díj mértékére (az éves fennálló kötelezettség 0,5 százaléka egy évben),
  • a kezességvállalási díjat havonta kell megfizetni
  • arra, hogy a törlesztőrészlet havi összege a kamattámogatás időszaka alatt a kezességvállalási díjjal együtt nem haladhatja meg az 50 000 forintot
  • és arra, hogy a jogosulatlanul igénybe vett babaváró támogatást és a meg nem fizetett kezességvállalási díjat késedelmi kamattal növelt összegben kell megfizetni.

 

Ez teljesen egyértelmű, viszont arról nincs egyértelműen szó a rendeletben, hogy mi lesz a kezességvállalási díj sorsa akkor, amikor az ügyfél kérné a gyermekek születése utáni három éves törlesztési szüneteltetést.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) állásfoglalása: a kezességvállalási díj a havi törlesztőrészlethez kapcsolódóan fizetendő, így szüneteltetés idején a díjat sem kell fizetni.

Ha lehet hinni a híreknek, akkor azonban egyes bankoknál mégis előfordul, hogy ilyet mondanak a hitelért folyamodókhoz. Azt tudjuk mondani, hogy ezzel nem szabad foglalkozni. Amennyiben ilyen kellemetlenségeket el szeretnél kerülni, akkor keress fel minket! Szakértőink minden helyzetben pontosan megmondják mi a teendő, és segítenek, hogy ilyen félreértésekkel ne borzolják fel a Te kedélyeidet.