Kis túlzással, de egy hónapja mindenkit az tart lázban, hogy mik a részletei a Családvédelmi Akciótervnek. Mivel már hivatalos, hogy elfogadták a bevezetését, ezért elérkezett az idő, hogy ezt bővebben megtárgyaljuk. Tarts velünk, mert szinte biztos, hogy Téged is érintenek a most következő információk! Előre szólunk, nem csak a Babaváró hitelről szól a Családvédelmi Akcióterv.

1: Bővül a CSOK

Családi Otthonteremtési Kedvezményről már korábban is sokat írtunk. Kellett is, hiszen folyamatosan egyre jobbá vált. A részleteket itt találod. Idén júliustól ugyanis a két- és többgyermekes családok már használt lakás vásárlására is felhasználhatják, illetve tervezik a falusi emberekre szabott CSOK-ot is, ami 5000 fő alatti településeket fog érinteni. Két gyermek esetén legfeljebb 2,6 millió forint támogatás és 10 milliós kedvezményes hitelünk lehet. Három gyermek esetén viszont 10 millió forint állami támogatás, és 15 milliós kedvezményes hitel.

2: A jelzáloghitel részleges átvállalás

Kevesen beszélnek róla, pedig ez sem egy elhanyagolható pont. Eszerint ugyanis a második gyermek érkezése esetén 1 millió forintot átvállal az állam. A harmadik gyermek esetén ezt megfejelik újabb 3 millió forinttal. És innen tovább minden egyes gyermek után 1-1 millióval. Ezzel érdemes élni mindenképpen.

3: A Babaváró 10 millió

Legrészletesebben talán itt írtunk erről a lehetőségről. Ennek lényege, hogy a fiatal családok hölgy tagja ha 18 és 41 év közötti, akkor igényelhet akár 10 millió forint hitelt. Nem kell ingatlanfedezetet sem nyújtani, hiszen az állam vállal kezességet, és a hitelre nincsen kamat. Egészen addig, amíg teljesülnek a feltételek. Viszont ha 5 év után nem születik meg az első gyermek, akkor a kamatokat egy összegben kell visszafizetni, és onnantól egy magas kamatozású hitelünk lesz. 2 gyermek esetén elengedik a tartozásunk 30%-át, 3 gyermeknél pedig az egészet. További részleteket itt találsz!

4: A nők és az SZJA

Azok a hölgyek, akik legalább 4 gyermeket vállalnak teljes mértékben mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Hogy meddig? Egészen az életük végéig. Erre 2020 januárjától lehet számítani.

Természetesen ez nem érinti a családi adókedvezményt, amely három esetén marad továbbra is 99 ezer forint havonta. Az pedig külön jó hír, hogy ez visszamenőleg is működik, vagyis nem csak a most születendő gyermekek után lehet élni ezekkel a lehetőségekkel.

5: Nagyszülőknek is lesz GYED

Amennyiben az egyik szülő helyett a nagyszülő marad otthon az apuka, vagy anyuka helyett, akkor 2020 januárjától már ő is kaphat gyermekgondozási díjat. Ezzel egyértelműen az az állam célja, hogy a fiatal párok ne azért halogassák a családalapítást, és a gyermekvállalást, mert nem szeretnének kiesni a munkából. És persze ezzel együtt egy anyagilag nehezebb időszakot vállalni.

6: Teljes bölcsődei ellátás

2022-re 21 ezer új bölcsődei férőhely kialakítását ígéri a kormány. Erre azért van szükség, hogy minden szülőnek legyen lehetősége a 3 éves kor alatti gyermekét bölcsődébe íratni. Ezzel is azt szeretnék támogatni, hogy legyen lehetősége (jellemzően az anyukának) akár a gyermek fél éves korától visszamenni dolgozni. Ez a második olyan pont, amely ezt a célt támogatja.

7: Nagycsaládosok autóvásárlási programja

Végezetül ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyermekekkel nehezebb közlekedni. ? Ott ahol legalább 3 gyermek van a családban ott autóvásárlásra az állam 2,5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást ad. Egyetlen igazi kitétel, hogy a támogatás nagysága legfeljebb a kocsi vételárának 50%-a lehet. Ebből következik, hogy legalább 5 millió forintos autó esetén tudjuk a maximális támogatást kihasználni. Sőt, ha ehhez hozzávesszük, hogy az elektromos autókra is jár állami kedvezmény, akkor még jobban hangzik ez az új törvény.

Összegezve ez a Családvédelmi Akcióterv. Elég bonyolult tételek is vannak benne, ezért keress fel minket! Mi segítünk abban, hogy a legjobban járj.