Az amúgy is rendkívül pezsgő ingatlan- és hitelpiac újabb nagy lökést kapott. Abban a pillanatban, hogy bejelentették a Családvédelmi Akciótervet, mindenki nekiállt számolgatni. Vajon kinek mennyi hitel jár? Mennyire éri meg? Sőt, eddig még nem látott mennyiségű kérdéssel rohamoztatok meg minket is. Köszönjük a bizalmat, most egy cikkben minden lényeges kérdésre igyekszünk válaszolni.

Ki kaphatja meg a babaváró hitelt?

Alapjában ez a támogatás azért jött létre, hogy a fiatal alakuló családokat támogassa, illetve hogy a külföldön dolgozó fiatalokat hazacsábítsa. Ezért a 18 és 40 év közötti hölgyek igényelhetik ezt a hitelt. Ezen felül az alábbi kritériumoknak kell teljesülnie:

  • Csak a 2019. július elseje után születik 1, 2, 3 vagy több gyermeked. Azon gyermekeid, akik már Veled vannak, nem jogosítanak fel a támogatásra.
  • Ne szerepelj a KHR listán, ezt korábban BAR listának hívták. Egyikőtöknek se legyen tartozása a NAV felé.
  • Kizáró ok a büntetett előélet
  • Elnézést a megfogalmazásért, de hogyha meddő valamelyik tagja a házaspárnak, az szintén kizáró ok.
  • A házaspár egyik tagja legalább 3 éve TB jogosult, vagy felsőoktatásban vesz részt
  • Vállalni kell, hogy a születendő gyermekek nagy korukig a saját háztartásban élnek majd.

Mik az anyagi feltételek?

Ahogy korábban is kiderült már a maximálisan igényelhető összeg az 10 millió forint. Ez azonban nem állami támogatás, hanem egy kamatmentes hitel, amelyet a bankoktól tudjuk igényelni. Egyértelműen előnye, hogy a havi törlesztés nem haladhatja meg az 50 ezer forintot. Egészen addig, amíg meg nem születik az első gyermek. Ekkora ugyanis 3 évre felfüggeszthetjük a törlesztést. A második gyermek érkezésével már a tartozásunk 30 százalékát elengedi az állam. A harmadik gyermek után pedig a teljes tartozásunk megszűnik.

Arra kiemelten figyeljünk, hogy csak akkor vágjunk bele a 2019. július elsejétől elérhető lehetőségbe, hogyha 5 éven belül megszületik az első gyermekünk. Mert ha nem, akkor bizony megszűnik a szerződés és kamatostul vissza kell fizetnünk mindent.

Ezek az információk azok, amelyek iránt a leginkább érdeklődtetek. Ha bármi kérdés még felmerül, keress fel minket! Mi naprakészen várunk az információkkal.