Jelenleg megkérdőjelezhetetlen, hogy mindenkit foglalkoztat 2019 július elseje, és az akkor életbelépő családvédelmi akcióterv. Mostanában úgy repkednek a millió forintos tételek, hogy csak kapkodjuk a fejünket. De most megállunk egy pillanatra és elkezdünk kicsit a dolgok mélyére nézni. Számos dolgot fontos tudni, amelyek nem rég derültek ki. Tarts velünk!

Röviden a támogatásról

Nem rég került ki a nyilvánosság elé, hogy az állam egyszeri 10 millió forintot adna minden 18-40 év közötti hölgynek (de házasnak kell lenni). Ennek a hitelnek a törlesztőrészlete nem haladhatná meg a havi 50 ezer forintos. Amint megszületik az első gyermek, akkor 3 évig fel lehet függeszteni a törlesztést. A második gyermek érkezésével újabb 3 évre, és már 30 százalékot elengednek a kölcsönből. A harmadik gyermek megérkezésével pedig egyszerűen megszűnik a tartozás. Ez szuperül hangzik. Mindemellett járjunk kicsit alaposabban utána a dolgoknak.

Erre nagyon figyelj!

Ilyen jó hírek után hajlamosak vagyunk azonnal azt érezni, hogy zsebben van ez a 10 millió, és akkor vegyünk 50 millió házat. Erről senkit nem akarunk lebeszélni, de csak akkor lesz Tied a 10 millió forint hogyha:

  • Először is csak a 2019. július elseje után születik 1, 2, 3 vagy több gyermeked. Azon gyermekeid, akik már Veled vannak, nem jogosítanak fel a támogatásra.
  • Ne szerepelj a KHR listán, ezt korábban BAR listának hívták. Egyikőtöknek se legyen tartozása a NAV felé.
  • Kizáró ok a büntetett előélet
  • Elnézést a megfogalmazásért, de hogyha meddő valamelyik tagja a házaspárnak, az szintén kizáró ok.
  • A házaspár egyik tagja legalább 3 éve TB jogosult, vagy felsőoktatásban vesz részt
  • Vállalni kell, hogy a születendő gyermekek nagy korukig a saját háztartásban élnek majd.

Mikor szűnik meg a szerződés?

A feltételek között egyértelműen szerepel, hogyha 5 éven belül nem születik meg az első kisbaba, akkor a szerződés megszűnik.

Szintén vége van ennek az „együttműködésnek”, hogyha már egyik félnek sem rendelkezik magyarországi lakcímmel.

Sőt, akkor is szembe kell néznünk a következményekkel, hogyha egyik fél sem neveli már a saját háztartásában a gyermek(ek)et. Ez mondjuk fontos pontosítás, mert így legalább az a kérdés tisztázódott, hogy egy esetleges válás még nem hozza magával a szerződés felmondását.

De mi történik, hogyha a szerződés véget ér, ilyen módon?

Mit jelent a szerződés megszűnése?

Kezdjük az elejéről. Ezt a legfeljebb 10 millió forintot nem az állam utalja a bankszámlánkra, hanem egy bankon keresztül történik, úgy, mint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény esetén. A kapott kölcsön elvileg kamatmentes, de ez azért van, mert az állam 5%-os kamattámogatást biztosít.

Amennyiben viszont megszűnik a szerződés, akkor az addig igénybe vett előnyöket 120 napon belül (nagyjából 4 hónap) vissza kell fizetni a bank felé (aki eljuttatja az Államkincstárnak), ráadásul egyösszegben. Egy 20 éves 10 millió forintos hitel esetén, 5 százalékos kamattámogatás mellett 2,2 millió forintról beszélünk.

Ezeknek az információknak a birtokában már egy kicsit máshogyan tudunk tekinteni az „ajándék 10 millióra”. Nem azt mondjuk, hogy ez rossz lenne. Mindössze, ahogy a CSOK-nál is, itt is érdemes nagyon megfontolni a döntést, hogy belevágsz-e egy ilyen konstrukcióba. Ha bizonytalan vagy, és kérdés merült fel Benned, akkor keress fel minket! A mi feladatunk, hogy a rengeteg támogatásból, lehetőségből megtaláljuk az, amely számodra ideális lesz anyagilag. Sőt, még utána is segítünk, ahol tudunk.